Om du har svårt att sova kan det bero på att din inredning inte är den rätta. Du kanske har en obekväm madrass eller dåliga gardiner som inte stänger ute ljus. Som tur är finns det ett flertal saker du kan tänka på när du inreder sovrummet för att få en så bra sömn som möjligt. Det är inte helt säkert att inredningen kan hjälpa dig att sova, du måste även tänka på att lägga dig i god tid, stiga upp på en bra tid och inte ligga med mobilen flera timmar innan du ska sova.

Skapa harmoni i sovrummet

När du börjar planera din sovrumsinredning rekommenderas det att du börjar med färgerna. Speciellt färgen på väggarna. Om de skulle ha en stark färg, som rött eller gult, kan det påverka din sömn lite. De bästa färgerna du kan välja är lugnare och dovare färger, som grått eller en grå/blå. Gröna nyanser kan även fungera bra eller en fin beige. Kort sagt bör du välja en färg som utstrålar harmoni och lugn, och inte starka känslor eller aktivitet.

Mysbelysning och hissgardiner

När du väljer belysning är det viktigt att du väljer lampor som inte lyser så starkt. Du behöver självklart en bra taklampa, men sänglamporna bör inte lysa särskilt starkt. För att somna och sova skönt är det bra om du kan vänja din kropp vid mörker. Det kommer sätta igång sömnhormonet i kroppen.

Det är även viktigt att du har bra gardiner. Snygga rullgardiner eller hissgardiner är ett bra alternativ att hänga upp. Dessa kan du då dra för fönstret när det är dags att gå och lägga dig. Gardiner som stänger ute allt ljus kommer hjälpa dig skapa ett mörkt rum som du förhoppningsvis får lättare att sova i. Detta är ett stort plus under sommaren och de ljusare dagarna.

Bädda sängen för bättre sömn

Det viktigaste att tänka på inom sovrumsinredningen är hur du bäddar sängen, samt vilken madrass du har. Det rekommenderas att du provar ett antal sängar, eller madrasser, innan du bestämmer dig för att köpa en. Du bör även tänka på vilket täcke och kuddar du ska välja. Om du delar sängen med en partner är det viktigt att ni båda testar olika sängar för att hitta en som passar. Glöm inte att tänka på sängens storlek, vissa personer sover gärna nära varandra medan andra föredrar att ha lite mellanrum.