Det är inte alla som har möjlighet att bo i ett större hem eller lägenhet. Skulle du vara en av dessa som har ett mindre vardagsrum, men vill få det att se större ut, kan du använda dig av dessa inredningstips.

Väggar och tak

Ljusa färger kommer öppna upp rummet och få det att kännas luftigare. Ett bra tips om du inte vill att allting ska vara i samma färg är att välja olika nyanser av färgen. Det kommer ge rummet lite mer personlighet trots att det är ”samma” färg.

Du kan även välja en annorlunda färg för taket. Det kommer dra uppmärksamheten uppåt och skapa en unik illusion av att det är högre takhöjd.

Golvet och mattor

För golvet gäller samma sak som för väggar och tak: ljusa nyanser öppnar upp rummet och får det att se större ut. Använd göra samma ton på vardagsrumsgolvet som på väggarna. Du kan dock välja att skapa illusioner med hjälp av mattor. Om rummet är smalt kan du välja att lägga ut en matta som har horisontella ränder, det får rummet att se lite bredare ut. Skulle du vilja att rummet ser längre ut istället är det bara att placera ut en matta med vertikala ränder.

Möbler och möbleringen

Det finns en grundregel när du ska inreda mindre rum och det är att inte välja jättestora möbler. De kommer då dominera hela rummet, vilket får det att kännas mindre. Ett tips är att välja en mindre soffa, eller två små soffor beroende på hur stort rummet är, istället för en stor hörnsoffa som tar upp en hel vägg.

Skulle du verkligen vilja ha en stor soffa rekommenderas det att du väljer en som passar bra med rummets färgskala. Tänk även på att inte placera ut jättemånga andra möbler så det blir trångt i rummet. Sedan kan du placera ut lite färg i form av en pläd eller kuddar på soffan.

Ett annat tips att tänka på när det kommer till möblerna är att välja sådana med synliga ben, det bidrar nämligen till luftigheten. Sist men inte minst, placera inte allting mot väggarna utan placera istället allting några centimeter ifrån.

Övriga detaljer

Andra saker som kan få rummet att kännas större är speglar. Placera ut olika speglar som reflekterar ljuset och öppnar upp rummet. Tänk på att inte placera ut för mycket på väggarna, rummet kommer då börja se mindre ut.