Den allra mest välkända målningen i världen är ”Mona Lisa” som målades av Leonardo da Vinci. Målningen sägs blivit färdig efter cirka fyra års arbete, år 1507. Målningen, vars originaltitel är ”La Gioconda”, beställdes av Francesco del Giocondo, en italiensk politiker. Hans önskan var att hänga upp tavlan i matsalen. Detta är dessutom anledningen till varför denna kända målning är så liten i storleken. Den lilla storleken är något som överraskat en hel del människor. Storleken på tavlan är nämligen endast 77×53 centimeter.

Det är inte helt klart vem kvinnan på målningen egentligen är. En populär teori är att det är Lisa Gherardini, Gioncondos fru.

År 1911 stals målningen från Louvren och de flesta misstänkte till en början att det var Pablo Picasso som tagit den. Dock visade det sig senare att det var en vakt som jobbade på museet som gömt undan den. Som tur var hittades ”Mona Lisa” ett par år senare och hängdes upp ännu en gång.

Världens mest kända målning går fortfarande att se när man besöker Louvren. Den har dessutom figurerat runt om i världen som både souvenirer och i filmer.