När det pratas om inredning är det främst möbler och väggdekorationer det pratas om. Ibland nämns det specifika inredningsstilar och vilka färger du ska använda. Men en sak som det inte pratas om lika ofta är golven, framförallt mattor. En matta kan nämligen omvandla ett rum helt och hållet. Så länge du väljer en i rätt design och storlek vilket inte alltid är det lättaste.

Det första du bör göra när du ska inreda med mattor är att ta en titt på vilka rum du vill ha en matta i. Sedan kan du bestämma ifall du vill matcha mattan med inredningstilen du har eller välja inredning efter den matta du väljer.

Mattor till sovrummet

Om du planerar sovrumsinredning rekommenderas det att du väljer en väldigt mjuk matta. Genom att placera den under, eller vid, sängen slipper du känna det kalla golvet när du stiger upp på morgonen. Vissa väljer att endast lägga ut en liten, lurvig matta precis vid sängkanten. Men har du ett stort sovrum kan det bli väldigt fint med en större matta som ligger under nästan hela sängen.

Välj rätt storlek

En av de viktigaste sakerna du måste tänka på när du ska välja vilka mattor du ska köpa är storleken. Med rätt storlek på mattan kommer resten av inredningen se komplett ut. Det kan se fel ut ifall du väljer en liten matta till ett stort rum. Om du ska inreda vardagsrummet rekommenderas det att du väljer en större matta som ligger under halva soffan, fåtöljerna och soffbordet. Har du en divansoffa kan det leda till en väldigt stor matta eftersom dessa soffor kan vara väldigt stora.

Oavsett om du inreder köket, sovrummet, vardagsrummet eller hallen är det viktigt att du mäter hur stort rummet är för att välja rätt mattstorlek. När du har en idé om storleken kan du börja tänka mer på vilken typ av matta du ska välja, alltså vilken färg, design och material. I köket kan det vara bra med en som är lätt att tvätta eftersom det händer att vi tappar mat på golvet då och då. Det kan även vara bra med en sådan i hallen där du ibland går in med skorna på.

Rund eller rektangulär?

Eftersom utbudet av mattor är väldigt stort kommer du snabbt inse att det finns alla möjliga former på dem. Det kan kännas svårt att välja ifall du vill ha en rektangulär eller en rund. Formen som passar bäst beror lite på hur rummet du inreder ser ut, samt vilken inredningsstil du vill följa. Det är också en smaksak, vissa föredrar runda mattor medan andra hellre vill ha en rektangulär som tar upp största delen av golvet i sitt rum.